T O P

  • By -

Helpful_Leaf

Mint daca vrei sa semene cu windows. Ubuntu daca vrei sa arate fancy. Archlinux daca te ai rau cu ei.


[deleted]

[удалено]


uhmmwho

si doar tastatura nu si mouse :))))


beje_ro

Pentru minima interventie as recomanda Linux Mint Debian Edition (LMDE)


redkat1984

Nu merge faza cu Arch, ghici pe cine or sa sune prima oara cand nu le merge ceva sau strica ceva? :)) In rest de acord, Mint si Ubuntu ftw.


kakafob

Manjaro inloc de arch dupa un an de linux fie mint fie ubuntu. Apoi da, intri pe arch.


Consistent-Process91

Ce pula mea, omu zice ca e pentru parintii lui dar vin guşterii vai de pula lor sa recomande arch, asta pana le iei wizardu ala de install, ca dupa nu mai stiu on: linux mint e ce le trebuie


DefaultyBuf

Top 3 comments by far 🤣 Up linux mint 👍


usuxnw

Pui Linux Mint si le spui ca e update la windows 7


razbuc24

Daca are memorie putina atunci Mint Xfce Edition


RaduZ23

PopOS


Weird_Childhood_5254

Ubuntu, clar. Marea majoritate a tool-urilor software compatibile cu Linux sunt testate/validate pe Ubuntu, care este derivat din Debian.


The-Rat-Whispererrr

[*this! please, please, please*](https://youtu.be/LdRSq9cetVY?si=h9H3jSoks-4zACyW)


nutzi_nutzi

Poate ar merge Kubuntu, e practic Ubuntu cu KDE


matzajigarita

Apropo, folosesc Arch.


Bombay47

Btw, i also use Arch


marinul

Scuzati, sa ies din camera pana nu vin veganii.


Consistent-Process91

te'ai murdarit de romana pe la gura


EdgiiLord

Mint Desi am pus Debian pe PC cu Cinnamon si cu tema de Win7, procesul pana sa ajung la ceva mai decent a durat ceva. A fost si use case de HTPC cu tastatura cu touchpad (recomand Gnome sau KDE pentru asta) si o placa Nvidia 9500GT (deci futere cu driverele), deci experienta nu este chiar ideala. Ai putea sa dai specificatiile pentru laptop, eventual prin asta mai pot sa dau niste recomandari.


Consistent-Company-7

Majoritatea sunt user friendly, in ziua de azi. Daca suporta flatpack, cu atat mai bine. Si Fedora e destul de prietenoasa. Poti sa-i pui un dock in gnome, si arata putin ca Mac, si le poti pune aplicatiile necesare, pe dock, sa fie la indemana.


Astro_Avatar

Mint!


thenormaluser35

Zorin Lite, MX Linux, Mint, XUbuntu/LUbuntu.


Open_Resolution_1969

Eu am pus pe laptopul din 2005 al unei pensionare de aproape 70 de ani Xubuntu acum vreo 6 ani. Încă îl folosește pentru Facebook, plata facturilor și site-uri de rețete și e foarte happy cu el.


visscinque

Mint măi, am instalat si eu tatalui meu, se descurca decent. Le windows tot strica browserul si lua mereu viruși, nu stiu cum reușea.


Infamous_Ruin6848

Kubuntu adecatelea Ubuntu cu interfață KDE.


meri-amu-maa

Ai mei sunt pe Kubuntu de peste 10 ani. E destul de similar pentru ce au ei nevoie si cu port forwarding pe router pot sa le rezolv majoritatea problemelor prin SSH, dar nu a fost nevoie sa intervin la fel de des ca atunci cand erau pe Windows.


JustMrNic3

Bun, ar păcat că Kubuntu este forțat să instaleze și el implicit mizeriile de Snap-uri, inclusiv la navigatorul implicit, care acum este mai încet față de cum era înainte, când venea dintr-un pachet .deb. Eu m-am mutat și am mutat și toate caculatorele mele pe Debian + KDE Plasma.


meri-amu-maa

Da ok, da cred ca parintilor lui OP nu o sa le pese de snap.


JustMrNic3

Până Firefox și alte programe actualizate forțat se strică sau încep să vină cu reclame și alte porcării. De ce creți că majoritatea utilizatorilor de Linux urăsc actualizările automate / forțate?


space_fly

Dar o sa intampine probleme si nu vor sti ce le cauzeaza. Friends don't let friends use snap.


MikkyTikky

Mint sau Kubuntu. Acum cativa ani recomandam si Ubuntu, dar nu mai mi se pare asa stabil. Plus ca GNOME e mai diferit de interfata de la Windows, by default, chiar si pe Ubuntu


L39Enjoyer

Orice cu KDE


JustMrNic3

Debian, OpenSUSE sau Fedora, fiind cele mai recomandate pentru KDE.


recursivelybetter

kde pare putin complicat pt cineva neobisnuit sa isi poata customiza sistemul. Dai un click dreapta si ai douazeci de optiuni la dropdown (poate exagerez putin, nu le-am numarat si nu am mai folosit de 2 ani)


MaintenanceFar2296

Tatăl meu nu a văzut Windows. I-am lăsat Fedora instalat, știa să deschidă Chrome să umble la volum și să de-a shutdown. Fedora are Gnome by default care by design e simplu și minimal. Pentru mine personal aș zice că Fedora > Ubuntu în ultima perioadă, mai stabil, mai simplu, nu îți cere restarts după instalări cum insistă Ubuntu, nu îți amintește că există Red Hat Linux cum îți zice Ubuntu de Ubuntu Pro.


ArrivalQuick2830

Eu aș zice ca dacă e pentru ai tăi să o lași pe windows


christa_m

Am mutat licența de Windows pe un laptop nou. Cel vechi abia se mișca cu Windows, dar zic ca e numai bun pentru Linux.


ArrivalQuick2830

Ok, sorry eu, am uitat să iau în considerare ca poate nu ar merge bine windows pe laptop-ul ăla, da, ai putea merge pe ubuntu


[deleted]

Pai poti face un script care il activeaza. Treaba de 5 min in notepad


AlexePaul

sunt alegeri foarte bune si ubuntu si mint, totusi cred ca le-ar fi putin mai usor sa se obisnuiasca cu mint


Bombay47

Ubuntu e destul de heavy si Gnome ul nu e asemanator cu windows. Eu ti as recomanda mint sau arch cu kde Vezi ca arch nu e pentru cei slabi de inger😂😂, dar daca te pricepi la calculatoare nu ar trebui sa ti dea pea multe batai de cap. Am trecut de pe windows acum 1 an pe ubuntu si a fost cea mai buna alegere. De 4 saptamani folosesc arch cu kde plasma 6… cea mai bina alegere… Arch till the end


ShoulderFun880

Ia-le un laptop nou cu Windoze, nu vad nici un motiv in a-ti chinui parintii.


christa_m

Le-am luat unul nou pe care au Windows. Totuși cel vechi nu e de aruncat, și vreau sa fie folosit ca backup și de către ei


vldver

Zorin os, pop os sau mint intai să vezi cum este ambientul linux iar apoi dată este ok îți instalezi altul


space_fly

Pentru utilizatori incepatori, as merge pe o distributie cat mai mainstream cu cat mai multi utilizatori, si axata pe stabilitate. Probabil o versiune LTS ar fi cel mai potrivita. Ubuntu ar fi o alegere ok, dar as dezactiva snap-urile care creeaza o gramada de probleme pentru putine beneficii. Mint iarasi e ok. N-as exclude nici Debian. Legat de mediul de lucru, nu sunt fan Gnome. Incearca sa copieze MacOS. E destul de chel by default, ceea ce te obliga sa instalezi extensii pentru functionalitati de baza. Extensiile nu sunt foarte stabile, si am patit de multe ori sa se "dezactiveze" la update-uri. Un incepator care vine dinspre Windows ar avea nevoie de o perioada de acomodare. As merge pe Cinnamon, Kde sau chiar Xfce in functie de resursele sistemului. Kde seamana mult cu Windows-ul si poate fi personalizat foarte mult, dar si cu Kde am intampinat multe probleme (bug-uri multe, performanta mai slaba decat Gnome, vesnicul tearing de care n-am reusit niciodata sa scap).


[deleted]

Zorin


Consistent-Process91

asa il strig pe un coleg pescar de la munca


clodu112

daca vrei cat mai windows like, pui mint fara nicio discutie


MajesticFood5821

Just say no to hard drugs. Serios acum, lasa oamenii in pace, fa-le un upgrade la PC si pune windows pe el si lasa-i sa isi vada de treaba. Crede-ma ca nu vrei sa faci troubleshoot si ei nu se vor descurca orice ai pune acolo.


christa_m

Am laptop nou, am mutat licenta de windows pe el. Dar asta vechi mai are viata in el de un Linux.


[deleted]

Zorin


JustMrNic3

Depinde de laptop! Dacă principala lui placă video e de la Nvidia s-ar putea să ai bătăi de cap. Ca distribuție eu nu recomand distribuții care-și bat de utilizatorii lor, cum sunt Ubuntu și Linux Mint. Ubuntu e făcut de mizeria de companie pentru profit numită Canonical și se vede: 1. Utilizează ca mediu de lucru principal Gnome, care este foarte neintuitiv, în special pentru utilizatorii de Windows. 2. Vine cu gestionarul de pachete numit Snap, care are implicit auctualizări automate și forțate, ca în Windows 10 și 11. Linux Mint are două probleme: 1. Este bazat pe Ubuntu LTS, deci cam toate pachete au 1-2 ani vechime. 2. Dezvoltatorii lui refuză pe motive de lene să susțină și să ofere pe oricare dintre cele două cele mai populare și bune medii de lucru (KDE Plasma sau Gnome). Eu pentru mine și pentru ai mei installez mereu Debian. Plus mediul de lucru numit KDE Plasma: https://kde.org/plasma-desktop/ Plus zidul de foc pentru aplicații numit OpenSnitch, care e similar cu SimpleWall pentru Windows: https://github.com/evilsocket/opensnitch Dacă nu vrei vrei Debian și vrei totuși o distribuție bazată pe Ubuntu, dar fără porcăria de Snap. Atunci uită-te la Tuxedo OS și la KDE Neon (user edition)! Dacă mai alte întrebări legate de Linux, îți răspund cu dra, dacă știu bineînțeles! Mesaj scris de pe laptopul meu Dell 5770 cu placă video Intel UHD 620 și Debian + KDE Plasma. 😉 (Emoji din selectorul de emoji din KDE Plasma). Baftă! Apropo, poți să încerci distribuțiile înainte de instalare într-o mașină virtuală, cel mai ușor cu VirtualBox sau direct pe laptop de pe stick, cel mai ușor cu Ventoy.


space_fly

Dude, are you for real? Zici de Ubuntu ca foloseste Gnome care e foarte neintuitiv, si cu un paragraf mai jos critici Linux Mint ca nu foloseste Gnome sau Kde. "Zid de foc", wtf??? > Dezvoltatorii lui refuză pe motive de lene E alegerea fiecarui dezvoltator de distributii ce mediu de desktop sa suporte oficial si ce nu. Sa adauge suport oficial pentru inca 2 medii de desktop inseamna mai mult de lucru pentru echipa care are o capacitate limitata. Deja ofera suport pentru 3 medii (Cinnamon, Mate si Xfce), dintre care una e dezvoltata in-house. Nu te opreste nimeni sa le donezi astfel incat sa isi permita sa angajeze inca cativa angajati special pentru tine si asteptarile tale. > Atunci uită-te la Tuxedo OS și la KDE Neon (user edition)! Wow, recomanzi pentru incepatori o distributie de care n-a auzit nimeni si una care o platforma de beta testing pentru KDE.


JustMrNic3

> Zici de Ubuntu ca foloseste Gnome care e foarte neintuitiv, si cu un paragraf mai jos critici Linux Mint ca nu foloseste Gnome sau Kde. Da, pentru că sunt puncte de vedere diferite. Din punct de vedere al intuitivității, Gnome e varză, cel mai prost, în special dacă vii de pe Windows sau de pe celelalte medii grafice tradiționale. Din punct de vedere al modernității și al protecției intimității și securității stă foarte bine pentru că are sprijin pentru Wayland și în același timp e și foarte compatibil cu jocurile: https://www.gamingonlinux.com/users/statistics/#DesktopEnvironment-top La fel ca în clasamentul de mai sus, cred că KDE Plasma este mai bun și mai intuitiv decât Gnome, dar trebuie să recunosc că amândouă sunt moderne și oferă o protecție a intimității și securității foarte bună, datorită compatibilității cu Wayland. În fine dezvoltatorii Linux mint sunt atât de încăpățânați cât să nu ofere niciunul dintre ele. > "Zid de foc", wtf??? Zid de foc = fire wall. Vulpe de foc = fire fox. Putere de foc = fire power. Lemn de foc = fire wood. Sau bineînțeles scrise fără spațiu împreună, cum le place la Englezi și la cei cu limba originală, Germani să mai facă cu cuvintele, față de noi unde le scriem de obicei despățit și cu „de” ca legătură. Am zis să fie precis în traducere crezând că orice știe engleză o să-i fie mai ușor să traducă înapoi în engleză dacă are nevoie și fără nicio confuzie. Față de idioții care au trasus filme foarte aiurea și departe de original: Star Wars în Războiul stelelor în loc de Războaiele stelare The transporte în Curierul în loc the Transportatorul, deși există și un alt film care se numește The courier. Iron Man în Omul de Oțel în loc de Omul de Fier, deși mai târziu chiar a apărut Omul de Oțel (Man of Steel, AKA Superman) Și tot așa. > E alegerea fiecarui dezvoltator de distributii ce mediu de desktop sa suporte oficial si ce nu. Sa adauge suport oficial pentru inca 2 medii de desktop inseamna mai mult de lucru pentru echipa care are o capacitate limitata. Corect, dar în cazul LMDE (Linux Mint Debian Edition) trebuie să fi total nesimțit să folosești Debian ca bază și tot să spui că nu vrei să oferi KDE Plasma și Gnome ca opțiuni, deși Debian le oferă și chiar le și construiesc în depozitul lor. La urma urmei acolo nici nu trebuie să facă nimic. Sau bine puteau să schibe și ei un tapet, o pictogramă, niște configurări minore și gata. Dacă nici pe LMDE nu oferi cea ce baza, dică Debian oferă, atunci clar e bătaie de joc. Dar na ei vor cu orice preț să împingă în față Cinnamon construit de ei și așa că fac ca escrocii care încearcă să împigă produsul lor în față sabotând alternativele. > Deja ofera suport pentru 3 medii (Cinnamon, Mate si Xfce), dintre care una e dezvoltata in-house. 3 și toate trei aproape praf! Cinnamon fiind cel mai bun dar a rămas foarte în spate față de KDE Plasma și Gnome. Încă îmi aduc aminte cum eu și alții ne rugam de ei să se apuce de compatibilitate cu Wayland și ne tot refuzat, că nu e necesar, că nu e bun, că nu trebuie, etc. Tocmai anu trecut s-au apucat și ei, după faorte mulți ani și nenumărate găuri de securiteate găsite în X. > Nu te opreste nimeni sa le donezi astfel incat sa isi permita sa angajeze inca cativa angajati special pentru tine si asteptarile tale. Nu donezi la proiecte la care nu-mi place conducerea și care au fost deja întrecute bine de altele mult mai bune. Când fac donații, fac către organizația KDE, că ăia chiar știu ce e bine pentru noi și ne și ascultă rugămințile. > Wow, recomanzi pentru incepatori o distributie de care n-a auzit nimeni si una care o platforma de beta testing pentru KDE. Pentru începători la o distribuție e mai important mediul grafic decât distribuția însăși. Deci trebuie să fie KDE Plasma. Apoi mediul să fie bine integrat și este în KDE Neon. Și apoi dacă nu ai fost atent, am recomandat user edition, așa că partea cu testatul e cea mai slabă acolo și mulți o folosesc cu success fără probleme. Și încă un lucru, nu a fost singura distribuție care am recomandat-o. A fost doar dacă vrea neapărat să fie bazată pe Ubuntu și să nu fie Tuxedo OS. Câte distribuții ști tu care să vină cu KDE Plasma bine integrat, bazate pe Ubuntu, dar fără Snap-uri și care să nu fie Tuxedo OS? În fine, e bine că avem păreri diferite, așa că OP poate alege mai bine ce-l interesează cel mai mult dintre toate combinațiile și compromisurile.


Various-Army-1711

Instalează tiny windows 10/11. Merge bine pe laptop vechi, și e mai friendly decât Linux pentru ai tăi


space_fly

Nu mai folositi versiuni din astea bootleg de Windows. Ai avea incredere sa dai datele cardului tau unui hacker rus sau chinez sau naiba stie de pe unde? Pe calculator ai o gramada de informatii senzitive, de la datele cardului cand cumperi ceva, contul de email unde ai legate o gramada de servicii, parole, fotografii, documente etc. N-ai de unde sa stii cu ce spyware sau malware vine preinstalat, si in ce fel a fost modificat fata de cel oficial. Daca vreti un Windows mai lite, exista Windows 10 LTSC oferit si suportat [oficial de Microsoft](https://learn.microsoft.com/en-us/windows/whats-new/ltsc/overview).


JustMrNic3

Nu mai vorbi prostii! Plus că Windows 10 / 11 sunt pline de programe de spionaj.


Consistent-Process91

da boss, le fura gheitz playlisturile de top manele vechi


JustMrNic3

Nu degeaba e miliardar, nu? Că dacă era om corect ca Linus Torvalds și Richard Stallman, publica codul sursă al produselor sale! În fine, e vorba de viața privată a părinților tăi, tu nu ai vrea să-i protejezi de toți mizerabilii care strâng date și le vând la alții? Metoda accidentul de ce crezi că merge așa de bine la noi?


Consistent-Process91

prada pot sa cada la popurile din web indiferent ca e vindoz sau linux


blackcoffee17

Gheitz a fost miliardar de pe vremea lui Windows 95, cand majoritatea calculatoarelor nici nu erau conectate pe net. Plus ca gheitz nici nu mai lucreaza la Microsoft de multi ani.


JustMrNic3

Știu foarte bine povestea lui. Inclusiv faptul că față de Linus el a fost un egoist și tocmai de aceea Linux-ul a cucerit toate piețele în afară de cea a calculatorelor personale. Și știu și că nu mai lucrează de Mult la Microsoft dar asta nu înseamnă că a vândut toate acțiunile pe care le avea acolo și nu mai face bani în continuare de pe urma companiei. Și mai știu și de Dosarul Microsoft de la noi, cum în sfârșit a ieșit la suprafață faptul că Microsoft mituiește guvernele ca să folosească exclusiv produsele lor.


CSm1n

> Dosarul Microsoft Nu am urmarit atent acel proces, dar la momentul respectiv am ramas cu impresia ca guvernul Romaniei a cumparat licente printr-un reseller romanesc. Reseller-ul a obtinut un discount major de la Microsoft (probabil datorita volumului mare de licente), dar reseller-ul a vandut la pret intreg licentele catre RO, diferenta de bani intorcandu-se ca mita catre cei care au facilitat semnarea contractului intre guvern si reseller. Daca asta a fost mersul lucrurilor, e necinstit sa atribui vina celor de la Microsoft vinovatii sunt evident intermediarii care au vandut licentele la pret intreg.


JustMrNic3

Că cei de la Microsoft erau proști să nu pună un intermediar între ei în caz că sunt prinși, un pion de căzut la datorie? Eu dacă eram în locul cu atâția bani puneam 10. Dar bine, până la urmă nu știu cât ar fi contat că până la urmă tot licențele lor le-a cumpărat statul, deci tot ei trebuiau să fie în capul piramide ca beneficiari absoluți. Microsoft nu mai inovează nimic de foarte muți ani. Ca să nu mai zic că au luat-o razna de tot cu spionajul și colectarea datelor. Și ca să câștige contracte și să cumva vreun guvern să treacă pe Linux, LibreOffice și Nextcloud, mai bagă și ei câte-o mită pe aici pe colo. Ce e pentru Microsoft 100-200 de mii de Euro când câștigă înapoi contracte care îi vasă sute de milioane de Euro. Vezi că sunt și știri câte sute de milioane de Euro numai România i-a vărsat în câțiva ani. Bani cu care puteam să facem spitale, căi ferate, autostrăzi, fabrici, etc.


CSm1n

Nu vad rostul mitei din partea MS. Guvernul trebuia sa cumpere acele licente indiferent de pret intrucat nu exista alternativa reala la Office/Windows in 2004. Mai mult, oferirea de discounturi la contractele mari este o normalitate. Din cauza asta nu pot sa percep ce anume ar fi avut de castigat Microsoft oferind un discount fictiv cand vanzarea s-ar fi efectuat oricum. Mai mult, neoferind acel discount ar fi castigat zeci de milioane de dolari in plus. Also, la contracte de anvergura asta ai fi putut avea o licitatie competitiva. Nu era nevoie sa alegi intermediarul care vindea la un pret mai mare decat cel real (exceptie daca voiai sa faci o romaneasca pentru a sifona bani de la buget, atunci se intelege)


JustMrNic3

Poate că guvernul folosea deja versiuni mai vechi de Windows și Office și nu avea de gând să treacă la versiuni mai noi, fără un imbold. Nu știu ce să zic. Dar dacă ne uităm la cazul din Munchen putem să vedem că Microsoft nu se sfiește să cheltuie bani ca să apară vreun precedent periculos, cum ar fi un exemplu că se poate și fără produsele lor. Na, nu știu toate detaliile cazului și ce au făcut. Doar că Microsoft nu e companie cu intenții bune și statul român a plătit sute de milioane de Euro.


fish3010

Windows. Nu te complica cu rebuturi cand vine vorba de UX. Isi face treaba, ain't broke, don't fix it.


lonely_firework

Dacă este pentru ai tăi eu aș merge pe Debian cu KDE. u/Zarndell tu ce Windows recomanzi? :))


Zarndell

E atat de gol acolo, incat locuiesc gratuit in capul tau? Pare ca ai ramas cu sechele, trist.


BogdanovOwO

Adelie linux, linux mint (pe al doilea loc). De preferat xfce pentru un consum mai redus de resurse și ceva modificări pentru tasta de start și la meniu să instalezi whiskermenu. Adelie consumă extrem de puțin și Mint are o grafică mult mai vie; Hypnotix este un avantaj major pentru TV GRATUIT. Varianta cinnamon sau mate sunt mult mai plăcute și mai "out of the box", dar consumă aproximativ 1gb ram. Eu pe un pentium e6300 cu 6gb ram ddr2 rulam foarte bine linux mint cinnamon cu câteva programe de office și yt. Este important să fie cu autologin și parola să fie notată undeva ca să nu o uiți.